Geschiedenis

Zeeuws Slavernijmonument Middelburg

Slavernijmonument 

Het Zeeuws Slavernijmonument op de Balans in Middelburg is een monument ter herdenking van de afschaffing van de slavernij  en is opgericht in Middelburg in 2005. De plaats van het monument, de Balans, was ten tijde van de slavernij het middelpunt van de bedrijfsvoering van de Middelburgsche Commercie Compagnie. Al bijna 20 jaar wordt Keti Koti Zeeland rond dit Zeeuwse Slavernijmonument georganiseerd.


In de Nationale Archieven van Nederland is informatie terug te vinden over de periode dat Nederland slavenhandel dreef. Ook het Zeeuws Archief heeft relevante informatie bewaard, men beheert onder meer de financiĆ«le administratie van de Middelburgsche Commercie Compagnie (MCC). Van 1732 tot 1807 kocht de MCC 31.095 slaven met de bedoeling hen te verkopen in West-IndiĆ«. Het archief is gedigitaliseerd en uitgeroepen tot werelderfgoed.  Via deze link kunt u informatie vinden.


Schilderij met snauwschepen van de MCC – Zeeuws Archief, Stadhuiscollectie Middelburg

Op 1 juli 1863 kwam er een einde aan de slavenhandel en schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de emancipatiewet de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen.


Wet afschaffing slavernij 1863 – Bron Nationaal Archief


Jaarlijks wordt deze historische gebeurtenis landelijk herdacht en gevierd met Keti Koti.  De naam Keti Koti stamt uit het Surinaamse Sranantongo en betekent Ketenen Gebroken. In andere delen van het Koninkrijk is Keti Koti bekend als de 1 juli viering.

Stichting Slavernijmonumenten Zeeland organiseert Zeeuwse activiteiten rond 1 juli, ter viering van de afschaffing van de slavernij. Tevens zet zij zich in voor educatie en verdere bewustwording rond het thema slavernij. 


Met dank aan

1 middelburg 2 vlissingen 3 zm4 provincie 6 muzeeum 7 ucr 8 zb 9 brasserie den olmen 10 CBK 11 dialoogtafel 12 zeeuwsarchief Logo_NiNsee Walch Moz logo1